Villa uit jaren 30 mogelijk tot schijfje herleid


door Steven Van Garsse © Brussel Deze Week Ukkel
17:00 - 20/03/2016

Enkele maanden na de afwijzing van de afbraak van de villa Le Puy Fleuri dient de eigenaar een nieuwe vergunningsaanvraag in. De villa blijft weliswaar staan, maar in het voorstel blijven alleen nog de gevel en de voorste vertrekken over.

villa Le Puy Fleuri

Waar de villa staat, moet een flatmastodont komen. (© Marc Corbiau)
Lees meer
• 17/03/2016
Eenzame Ukkelse villa opnieuw bedreigd


De Winston Churchilllaan was ooit een laan met magnifieke villa’s. Die zijn geleidelijk aan vervangen door (banale) appartementen. Het is de harde wet van de vrije markt. De grond rendeert meer met een appartementsblok erop.
Hier en daar is een villa blijven staan. Eind vorige eeuw is ook de publieke opinie gewijzigd, en vervolgens ook de wetgeving. De wetgever vindt dat mooie villa’s niet zomaar afgebroken mogen worden.


Dat is pech voor de eigenaar van de villa Le Puy Fleuri, een prachtig voorbeeld van de villa’s van weleer, gebouwd in 1932. Maar tegelijk een stuk grond waar veel meerwaarde gecreëerd kan worden. Een beschermingsaanvraag bleef in de schuiven van de vorige Brusselse regering zitten. De villa is nooit beschermd geraakt.
Vorig jaar vroeg de eigenaar om de villa af te breken en te vergangen door een appartementsblok. Maar daar staken gemeente en gewest een stokje voor. De afbraakvergunning werd enkele maanden geleden geweigerd, voornamelijk om patrimoniale redenen.


Verbeelding
De eigenaar heeft nu een nieuwe bouwaanvraag ingediend. Het voorstel doet de wenkbrauwen fronsen. De villa blijft staan, tenminste een deel ervan. Op de oprit rechts wordt een gebouw van zes hoog gebouwd. Daaronder een parkinginrit.


De achterste vertrekken van de woning worden afgebroken. Wat rest is een ‘schijfje villa’ van enkele meters diep. Daartegen, in de diepte dus, komt een appartementsblok van acht etages.
Het is onwaarschijnlijk dat gemeente en gewest dit vreemde project zullen goedkeuren. Anderzijds: in Brussel weet je maar nooit. Eind april hakt de overlegcommissie de knoop door.