La Stib souhaite la bienvenue aux touristes. Cela va les changer de l'odeur des frites ou des gaufres !


(www.brusselnieuws.be - vrijdag 02 juli 2010)

Een metrostation op drie stinkt

Brussel - Slechts 11 (pre)metrostations hebben een openbaar toilet en in 23 stations stinkt het naar urine. Dat zijn de belangrijkste resultaten van een onderzoek van de Brusselse SP.A-fractie, die hygiëne en netheid in 66 (pre)metrostations onderzocht.

In slechts 11 van de 66 stations vond de fractie, die het onderzoek op initiatief van Brussels parlementslid Jef Van Damme voerde, een openbaar toilet. Op één uitzondering na (Noordstation) zijn die maar tot 19 uur toegankelijk.

"De verdeling van de toiletten is bovendien onlogisch," vindt Van Damme. "Drukke stations zoals Kunst-Wet of Naamsepoort hebben er geen. De netheid van de toiletten kan ook beter en slechts drie toiletten zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers."

De MIVB ontkent. "Er is wel degelijk een toilet in elk station maar in de meeste stations moet de klant aan ons personeel toegang vragen," zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon.

"Op korte termijn proberen we de bestaande voorzieningen voor het personeel toegankelijk te maken voor het publiek," reageert minister van Vervoer Grouwels (CD&V). "Daarnaast moeten de toegangspoortjes wildplassers in de toekomst uit de stations houden."

Stiekeme plashoekjes
In meer dan een derde van de stations (23) nam Van Damme een urinegeur waar. "De geur hangt in stiekeme plashoekjes maar komt ook voorbijgewaaid langs bijvoorbeeld de roltrap. Soms is er een mengeling van eetgeur, metrogeur, benzinegeur en urine. De stations Hankar, De Brouckère, Beurs en Anneessens stinken het meest."

En de acht smerigste stations zijn...
Het Brusselse parlementslid klaagt ook het klein zwerfvuil aan. "De MIVB doet inspanningen om de stations net te houden, maar de metrostations Anneessens,Beekkant, Beurs, Bockstael, Hankar, Hermann-Debroux, Lemonnier en Zwarte Vijvers zijn ronduit smerig," aldus Van Damme. Volgens hem worden de vuilbakken niet vaak genoeg geledigd.

In meer dan drie stations op vier kwam Van Damme geen MIVB-personeel tegen. "De dienstverlening laat te wensen over en sommige stations geven een desolaat gevoel."

Beurs: 0 op 10
De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de website metr-o-net. De grote meerderheid van de stations kreeg een buis op het rapport. Station Beurs kreeg een 0 op 10. Positieve uitschieters zijn Louiza (9 op 10) en Zuidstation (8 op 10). Jef Van Damme gaat de resultaten van het onderzoek overmaken aan de bevoegde minister Brigitte Grouwels (CD&V).

SP.A wil een masterplan voor netheid en openbare toiletten in de metro. "Elk station moet een publiek toegankelijk en proper toilet hebben," aldus Van Damme. "Er moet ook beter worden toegezien op de netheid in de stations. Desnoods moeten vuile hoeken worden afgesloten voor het publiek."

De partij vraagt ook een permante menselijke aanwezigheid in de stations en een betere opleiding van het MIVB-personeel.