Meer Grouwels, minder frans, c'est ce qui nous attend avec elle. Après l’obsédé du vélo, l’obsédée anti français. Cela promet !!!


(www.brusselnieuws.be - vrijdag 26 juni 2009)

Vanackere niet, Grouwels wel?

Nu minister Steven Vanackere (CD&V) in de federale regering blijft, komt partijgenote en aftredend staatssecretaris Brigitte Grouwels terug in beeld. Jeroen Roppe van FM Brussel sprak met haar over de regeringsvorming en een mogelijk ministerpost voor haar - vr 26-06-2009Brussel - Steven Vanackere (CD&V) blijft federaal aan als minister en neemt zijn mandaat in de Brusselse regering niet op. Brigitte Grouwels is wel kandidaat-minister. [10 reacties]

De voorzitster van CD&V Marianne Thyssen en premier Herman Van Rompuy hebben Vanackere gevraagd hebben om zijn federale functie niet te laten vallen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"De federale regering staat de komende twee jaren voor zware en belangrijke opdrachten" zegt Thyssen aan de VRT. "Er is nood aan een stabiele regering. Daarom heeft CD&V aan Vanackere gevraagd om zijn werk in de federale regering voort te zetten."

Vanackere maakt dus geen plaats voor Yves Leterme op federaal niveau. Die laatste zou moeten wachten met een intrede in de federale regering tot Karel De Gucht naar de Europese Commissie vertrekt.

Vanackere rondt in Brussel wel nog de onderhandelingen af voor een Vlaamse coalitie. "Steven Vanackere werd na de succesvolle verkiezingsuitslag in Brussel door CD&V aangeduid als onderhandelaar bij de vorming van een nieuwe Brusselse regering", laat Thyssen weten in een communiqué. "Hij zal die opdracht voltooien, in nauw overleg met onze andere Brusselse onderhandelaars."

Brusselse minister?
Wie nu in Brussel de ministerpost voor CD&V op zich zal nemen, zou nog niet beslist zijn. Aftredend staatssecretaris Brigitte Grouwels, die op 7 juni een goede score neerzette, komt nu in beeld. Grouwels benadrukt tegenover brusselnieuws.be dat de beslissing -die bij de partijtop ligt- pas na de regeringsonderhandelingen valt. Tegelijk zegt ze het evident te vinden dat er aan haar gedacht wordt voor de functie.

Vanackere zelf zegt op zijn website dat er in Brussel naar vernieuwing gezocht wordt. "Samen met de andere Brusselse CD&V-ploegleden gaan we werken aan een vernieuwing en dynamisering van wat christendemocratie te bieden heeft aan de inwoners van dit hoofdstedelijk gewest, en aan iedereen die beroep doet op deze stad met zovele onuitgeputte kansen en nog onaangeboorde mogelijkheden."